Pastinakker, geder og iPhones – julen er under forandring i bæredygtighedens navn

Anette Priess Gade, Lab Agent, Innovation Lab.

På csr.dk kan man se, at en af de ting, man skal give i år, er en Ged! Da jeg fortalte det til min søn på 16 år, så han helt underlig ud i hovedet – endnu mere da jeg fortalte, at min venindes datter, som går i gymnasiet, faktisk ønsker sig en ged.

Men sådan det er! Nogle ønsker sig en ny iphone, og andre synes, de har alt, de behøver og ønsker at give deres gave videre i form af f.eks. en ged til de fattige, som man kan via Folkekirkens nødhjælp.

Julehandlen stiger trods klimatopmøde

Vi har på mange måder nået et punkt i vores forbrugssamfund, hvor der for alvor stilles spørgsmålstegn ved julen som en tradition med primært fokus på forbrug, hvor vi i kraft af vores øgede velstand har kunnet øge gavestørrelsen år for år. Økonomer og butikker har været glade for en støt stigende årlig vækst i julehandlen i de sidste 4-5 år – som et symbol på at ”her går det godt”. Dansk Erhverv forventer, at der igen i år sættes rekord. Vi når op på et estimeret julesalg på 14,4 mia. kr. – en vækst på 5% i forhold til 2017. Det står i skarp kontrast til det netop afholdt COP24 klimatopmøde i Polen, hvor der igen er fokus på, at vi skal reducere vores CO2-udslip pr. indbygger – og specielt i Danmark, hvor vi er en af de store ”syndere”.

Julen er under forandring

Der er flere og flere tegn på, at vores gaveindkøb for julen er under forandring (men lad os se hvad salgstallene fortæller, når det er gjort op i det nye år), og måske er den sidste nye generation af forældre netop nu i gang med at redefinere, hvordan deres ”nye” bæredygtige juletradition skal være for deres børn. Det er netop, når børnene er små, at man kan ændre traditioner langt nemmere end, når man de bliver teenagere, for så forventer de, at der er ligeså mange gaver, som der plejer at være… Men måske behøver iPhonen ikke være ny, men genbrug.

Måske de sagtens kan stille sig tilfredse med en brugt iPhone, og for de mindre børn kan legetøjet købes brugt hos Røde Kors, eller måske på abonnement, så det passer til barnets alder. Det går helt i tråd med den tankegang, der er i den cirkulære økonomi – jo mere vi kan genbruge de produkter, vi allerede har produceret, jo bedre. Små skridt gør også en forskel. Og man kan godt tage små skridt. For eksempel kan man i London leje sit juletræ (Rent a tree), og det bliver både leveret og hentet igen, recycled og solgt som flis til haver.

Ta’ et kig på Circular facebook, og få flere tips til at vælge det bæredygtige juletræ.

Gør I noget anderledes i år i forhold til bæredygtighed?

Vi har spurgt lidt rundt på kontoret såvel som i vores netværk, hvad andre gør anderledes i år ud fra en betragtning om at tænke mere klimavenligt og bæredygtigt, læs mere her

Kilde: Innovation Lab